Рекордният внос на руски газ по море предполага, че Европа не

...
Рекордният внос на руски газ по море предполага, че Европа не
Коментари Харесай

Доставките на руски газ по море в Европа достигнаха рекордни нива

Рекордният импорт на съветски газ по море допуска, че Европа не е преодоляла изцяло зависимостта си от жизненоважното гориво, макар че доставките на газ по тръбопроводи на процедура са пресъхнали, написа английският вестник Financial Times.

Танкерният импорт на съветски полутечен природен газ (ВПГ) от януари до октомври се е нараснал с над 40% по отношение на същия интервал на 2021 година Това акцентира какъв брой мъчно е за Европа да спре газа от Москва, макар опитите на Брюксел да се откаже от съветските източници.

Руският полутечен природен газ съставлява 16% от целия европейски морски импорт през този интервал. Докато общият морски трафик от 17,8 милиарда кубически метра бледнее спрямо 62,1 милиарда кубически метра импорт по тръбопроводи, това потвърждава, че Европа не може да се опълчи на газовото изнудване на Путин.

" Путин може да се разсъни един ден и да каже: " Това е, ние стопираме доставките на ВПГ за Европа " и районът ще би трябвало да купи това, което му липсва на спот пазара, което е още по-скъпо ", сподели откривателят в Центъра за световни енергийни проучвания към Колумбийския университет Ан-Софи Корбо.

Тя добави, че Русия може да пренасочи товари към страни с дефицит на полутечен природен газ (като Бангладеш и Пакистан) с отстъпка за " политическа полза " - за " да окаже напън върху европейците ". " Не би трябвало да забравяме, че доста страни страдат, тъй като не могат да си разрешат ВПГ ", акцентира тя.

Санкциите не важат за съветския газ заради смисъла му за енергийната сигурност на редица европейски страни. Кремъл се възползва от това и последователно понижава доставките по тръбопроводите с експлоадирането на военните дейности в Украйна, повишението на цените в Европа и подхранването на инфлационна рецесия.

Газовите потоци през газопровода " Ямал-Европа " през Полша са спрени от май, а през лятото Русия прекъсна газовите потоци през газопровода Северен поток 1 за Германия. По-късно експлозии го прекъснаха физически, което редица европейски страни нарекоха бойкот.

А наскоро Русия заплаши да ограничи доставките за Западна Европа през единствения останал водопровод през Украйна. Според мозъчния концерн " Брюгел " доставките на газ по тръбопроводи от Русия към този момент са намалели с съвсем 80% спрямо предходната година.

За да запълни тази празнота (миналата година вносът на съветски газ, в това число LNG, възлиза на 155 милиарда кубически метра), Европа се обърна към интернационалния пазар. Според Refinitiv от януари до октомври тя е внесла 111 милиарда кубически метра ВПГ - връх и съвсем 70% повече от предходната година.

Вносът от Русия през този интервал възлиза на 17,8 милиарда кубически метра, което е растеж от 42% по отношение на 2021 година, като съвсем всички размери идват от Франция, Белгия, Испания и Холандия.

По-голямата част от съветския ВПГ се доставя от взаимното дружество " Ямал-ЛНГ ", което е мажоритарна благосъстоятелност на съветската " Новатек " и чиито съсобственици са френската Total, китайската CNPC и един китайски държавен фонд. Малко по-малко от 10% от акциите на " Новатек " са благосъстоятелност на държавния колос " Газпром ".

В следващ знак за продължение на връзките с Русия, все пак, огромен танкер от завода за полутечен природен газ в Портовая покрай границата на Русия с Финландия дойде в Гърция предишния месец, съгласно компанията за разбор на сателитни данни QuantCube. Това е първата доставка от този цех, който проработи тази година.

От 2017 година Русия е един от трите най-големи снабдители на ВПГ в Европа и съставлява към 20% от общия импорт през последните три години. Русия е на второ място тази година, съгласно Refinitiv, само че нейният дял е понижен до 16%, защото делът на ВПГ от Съединени американски щати е скочил до 42%. Третият по величина снабдител на ВПГ за Европа е Катар с 13,7%.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР